Ιστορική ένορκη κατάθεση Αγιοταφίτη
“Ορκίζομαι στην αρχιεροσύνη μου”
Στο σημείο αυτό, και πριν περάσουμε στη δεύτερη και τελευταία μέρα της δίκης, είναι σημαντικό να παραθέσουμε μια ένορκη βεβαίωση αγιοταφίτη αρχιεπισκόπου που προσκομίστηκε στο δικαστήριο.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στις καταθέσεις των μαρτύρων στο πλαίσιο των αγωγών των αρχιεπισκόπων Αρίσταρχου και Ισίδωρου, υπήρξε μία που συνιστά την πρώτη ένορκη («ορκίζομαι στην αρχιεροσύνη μου») κατάθεση εν ενεργεία αγιοταφίτη αρχιεπισκόπου στην ιστορία, που δήλωσε πώς το άγιο φως δεν ανάβει ως εκ θαύματος και πρόκειται για φυσικό φως.

Η κατάθεση του σεβ. Θεοφάνη είναι η ακόλουθη:
ΕΝΟΡΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ 1703 /2019
Στα Ιεροσόλυμα σήμερα στις έξι (6) Δεκεμβρίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα εννέα (2019), ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στο κατάστημα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, οδός Λατινικού Πατριαρχείου αρ. 11-19, ενώπιον εμού του Χρήστου Σοφιανόπουλου, Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα, που κατοικώ και εδρεύω ενταύθα και εκτελώ χρέη Συμβολαιογράφου, παρουσιάστηκε ο μη εξαιρούμενος από τον νόμο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης, κατά κόσμον ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΑΚΗΣ του Ιακώβου και της Μαρίας, γεννημένος στην Μυτιλήνη, την 18/1/1948, κάτοχος του υπ’ αριθ. —– ελληνικού διαβατηρίου, που εκδόθηκε από Α.Ε.Α./Δ.Δ .- N.P.C. στις 3/5/2017 και λήγει στις 2/5/2022, κάτοικος Ιεροσολύμων, οδός Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, Jerusalem, P.O. Box 31043, και δήλωσε ότι θέλει να δώσει την πιο κάτω βεβαίωση, ενόρκως, κατόπιν αιτήσεως του Δημήτριου ΑΛΙΚΑΚΟΥ του Γεωργίου, κατοίκου —–, αριθμός –. Στη συνέχεια, αφού δήλωσε ότι θέλει να δώσει όρκο στην αρχιεροσύνη του, ορκίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 408 παρ. 4 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διαβεβαιώνοντας στην αρχιεροσύνη του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει κάτι και βεβαιώνει ότι:
“Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης, κατά κόσμον Θεοφάνης Χασαπάκης και υπηρετώ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από το 1961. Είμαι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Πανεπιστημίου του Durham Αγγλία, με πτυχίο ΜΑ εις την Πατερική Θεολογία. Το 1986 διορίσθηκα Πατριαρχικός Επίτροπος στην Κωνσταντινούπολη και το 1993 στην Βηθλεέμ. Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσα Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.
Γνώρισα τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο στις 2 Ιουλίου 2018, όταν έφτασε στα Ιεροσόλυμα με έκδηλο ενδιαφέρον να μάθει ό,τι αφορά στην αφή του Αγίου Φωτός, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο στο Ναό της Αναστάσεως. Ο ερχομός του συνέπεσε με τη θρησκευτική ξενάγηση στο Ναό της Αναστάσεως μιας ομάδας προσκυνητών από την Κρήτη. Όταν ξεκίνησα να ομιλώ στους πιστούς για την τελετή του Αγίου Φωτός με ρώτησε αν μπορούσε να την μαγνητοσκοπήσει. Αυτό μου προκάλεσε εντύπωση καθώς δεν είναι λίγοι οι πιστοί που μαγνητοσκοπούν τα λόγια μου χωρίς ποτέ κανένας να με ρωτήσει. Ωστόσο, καλώς πράττουν καθώς τα λόγια ενός κληρικού πρέπει να διαδίδονται, και σήμερα δίδεται αυτή η δυνατότητα μέσω των ψηφιακών μέσων. Του απάντησα λοιπόν θετικά και στο τέλος της ομιλίας μου, μου ζήτησε να μιλήσουμε οι δύο μας για την τελετή του Αγίου Φωτός.
Όλα όσα του είπα, καθώς και την ομιλία μου στο Ναό της Αναστάσεως, τα είδα αυτολεξεί γραμμένα στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός». Σε αυτό αποτύπωσε, με σεβασμό στην πίστη και το Πατριαρχείο, τη μία και μοναδική αλήθεια για το Άγιο Φως, ότι δηλαδή είναι φυσικόν φως, το οποίο καθαγιάζεται με την ευχή, που διαβάζει ο Πατριάρχης. Ο ισχυρισμός ότι η κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Αλικάκου προκάλεσε ηθική βλάβη στο Πατριαρχείο δεν ευσταθεί, καθ’ όσον η αλήθεια περί του Αγίου Φωτός διαφωτίζει ορθώς τους πιστούς και τους δύσπιστους, εξυψώνει θεολογικώς το κύρος του Πατριαρχείου και είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ορθόδοξο διδασκαλία της Εκκλησίας. Ωστόσο, οι πάντες έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία, οι κληρικοί όμως και δη οι Αρχιερείς έχουν υποχρέωση να ορθοτομούν τον λόγον της αληθείας, η οποία δεν πρέπει ποτέ να σκανδαλίζει και πρέπει να δοθεί τέλος στην παρανόηση.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Θα επαναλάβω κλείνοντας τα λόγια που είπα στον συγγραφέα και κατέγραψε στο βιβλίο του: «δεν είναι ούτε θαύμα ούτε μυστήριο, γι’ αυτό ούτε κάποιος Πατέρας της Εκκλησίας ασχολήθηκε, ούτε κάποια Οικουμενική Σύνοδος. Είναι μία τελετή, όπως είπα και στους προσκυνητές. Τελικά, το θέμα του Αγίου Φωτός διαφωτίζεται μέσω της Θείας Λειτουργίας, η οποία επισφραγίζεται με το “είδομεν το φως το αληθινό…”. Η μη εκκλησιαστική θεώρηση της τελετής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο από κάποιους πιστούς υποβαθμίζει την ίδια τη Θεία Λειτουργία η οποία αποτελεί την ύψιστη εμπειρία και πραγμάτωση του έργου του Χριστού» και η οποία μάλιστα τελείται ευθύς αμέσως μετά την αφή του Αγίου Φωτός”.
Η παρούσα θα χρησιμοποιηθεί προς αντίκρουση: 1.Της από 18 Ιουλίου 2019 υπό ΓΑΚ 70162/2019 και ΕΑΚ 2181/2019 αγωγής του Αντωνίου (Αριστάρχου) Περιστέρη του Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κατοίκου Ιεροσολύμων, κατά του Δημητρίου Αλικάκου του Γεωργίου […] 2. Της από 18 Ιουλίου 2019 υπό ΓΑΚ 70160/2019 και ΕΑΚ 218/2019 αγωγής του Ηλία (Ισιδώρου) Φακίτσα του Θεοδώρου, Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως, κατοίκου Ιεροσολύμων, κατά του Δημητρίου Αλικάκου του Γεωργίου…»
Το έγγραφο της ένορκης βεβαίωσης, ενώπιον του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, μπορείτε να το δείτε εδώ.
Ένορκη κατάθεση πρώην σκευοφύλακα.
Την ίδια μέρα, 6/12/2019, κατέθεσε σε συμβολαιογράφο ενόρκως και ο πρώην σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου, πρώην αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος, Νικηφόρος. Το έγγραφο της συμβολαιογράφου έχει ως εξής:
Ο εμφανισθείς άρχισε την κατάθεσή του, αφού προηγούμενα τον ρώτησα αν προτιμά να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, κατά τ’ άρθρα 252 και 408 του Κ.Πολ.Δ. και αυτός μου απάντησε Θρησκευτικό (επί της Ιεροσύνης αυτού), και έδωσε τον ακόλουθο όρκο “Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω ευσυνείδητα όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να αποκρύψω τίποτα”.
«Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος, κατά κόσμον Νικόλαος Μπαλτατζής, και υπηρέτησα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από το 1961 έως το 2014. Από το 1984 έως το 1988 υπήρξα Σκευοφύλακας του Ναού της Αναστάσεως. Κάθε Μεγάλο Σάββατο είχα την ευθύνη της μεταφοράς της Κανδήλας από το Σκευοφυλάκιο στον Πανάγιο Τάφο, τελετουργικό που υφίσταται για αιώνες.
Στις 10 Οκτωβρίου 2018 με επισκέφτηκε στην οικία μου ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος και μου ζήτησε να του πω και να καταγράψει στην κάμερα τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός. Με ενημέρωσε ότι με τον ίδιο τρόπο (καταγραφή σε κάμερα και φωτογραφίες) είχε πάρει συνεντεύξεις και από άλλους ιερωμένους του Πατριαρχείου για το θέμα αυτό και ότι εργαζόταν πάνω σε ένα βιβλίο σχετικά, όπου θα αξιοποιούσε όλο το υλικό του. Πράγματι όσα του μετέφερα τα διάβασα αργότερα, μεταφερμένα κατά λέξη και χωρίς καμία παραποίηση των λεγομένων μου, στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός».
Επιγραμματικά του είπα ότι δεν υφίσταται «θαύμα του Αγίου Φωτός», υπό την έννοια ότι η φλόγα δεν κατέρχεται ως εκ θαύματος στον Πανάγιο Τάφο, όπως διαδίδουν ορισμένοι και πιστεύεται από κάποιους πιστούς, αλλά είναι αποτέλεσμα ενέργειας του Σκευοφύλακα. Δηλαδή ανάβει ο ίδιος την ακοίμητη κανδήλα (με αναπτήρα ή σπίρτα) και την αφήνει αναμμένη, για να τη βρει ο Πατριάρχης. Από εκεί λαμβάνει το Άγιο Φως και το μεταδίδει στους πιστούς. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία γνωρίζουν καλώς όλοι οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ιδίως δε ο ίδιος ο Σκευοφύλακας, αλλά επιμελώς αποκρύπτεται από τους πιστούς για ευνόητους λόγους (σκανδαλισμό).
Ταύτα μεν ημείς, τα δε λοιπά τω Παντεπόπτη Θεώ».
Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας τέλειωσε την κατάθεσή του, με τη δήλωση ότι κάνει την παρούσα ένορκη βεβαίωση για να χρησιμοποιηθεί στο ανωτέρω Δικαστήριο και τέλος πρόσθεσε «Ας είναι ο Θεός μεθ’ υμών και το Ιερό Του Ευαγγέλιο».
Το έγγραφο της ένορκης βεβαίωσης, μπορείτε να το δείτε εδώ.